fredag 13 oktober 2023

Så fort blir våra språk gammalmodiga, passé och föråldrade

Mikael Reuter som nämndes i förrgår vid asterisken, står för mången klyftig språkkommentar. Man hamnar ofta hos språkvården i Finland när man letar svenska ord och formuleringar. Närmare bestämt Institutet för de inhemska språken, där många namnkunniga språkvetare skrivit artiklar om finska och svenska i nästan femtio års tid. Under vinjetten Reuters ruta på nämnda institut kunde man mellan 1986 och 2013 läsa Mikael Reuters språkspalt som även publicerades i Hufvudstadsbladet.

I dag sökte jag på formuleringen ”han räknas till en av våra största”. I en av sina ”rutor” (2002) ger Reuter exemplet: ”Han tillhör en av landets rikaste män.” Så kan man inte säga, anser MR: 

Däremot är det naturligtvis helt korrekt att använda tillhör en av när det verkligen handlar om tillhörighet till en grupp eller dylikt. Det är alltså inget fel på satser som Han tillhör en av landets rikaste industrifamiljer.

Äh, av lättja låter jag MR sköta resten av förklaringen och chansen är större att det blir rätt (hjälp, jag sa ordet ”rätt”):

Den som tvekar gör klokast i att helt undvika tillhör när det handlar om att någon är en av flera med en viss egenskap. Säg eller skriv hellre hon är en av veteranerna, han är en av landets rikaste män.

En besläktad konstruktion är räknas till. Det heter alltså hon räknas till våra främsta utförsåkare, inte till en av våra främsta utförsåkare. Däremot kan någon räknas som en av de främsta på sitt område.

Möjligen har det här språkliga finlirsområdet dryftats på denna plats förr, men det kan inte upprepas nog ofta! Särskilt inte som det numera bredvid ”rutorna” lagts till: ”Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade”. Undertecknad vill att läsarna av Sbråk ska observera att vad som skrevs 2002 kan vara föråldrat.