söndag 24 december 2023

Kommer inte julen oftare numera, och vad vill den egentligen?

Paus från prepositioner. Exkluderar engelsktspader. Inget idisslande om idiom. Det där var riktigt långsökta formuleringsförsök, men det är ingenting mot de fraser som upprepas i dagarna. Om och om igen.

Som ung blev jag förtjust i att det överhuvudtaget fanns en bok med titeln Skit i traditionerna. Författaren var dansk, Leif Panduro, boken kom på 50-talet och översattes till svenska först i slutet av 60-talet.

Svårt att summera känslan: under en massa år har en massa människor försökt mildra de traditioner som nästan anses genetiskt bestämda. Alla vet numera att Jesus ligger väldigt lite bakom den helg som nu är. De som drar i människornas trådar har pekuniära intressen.

Ändå spelar så många med (jag är en av dem) och förresten har jag just nu kommit på en summering av julkänslan: Mera jul, en låt av Adolphson & Falk (från 80-talets början) var en glädjande ironi och kanske t o m satir. Den hör numera till de mest spelade jullåtarna. Jag säger inget mer, tänk själv.

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🎄🎄🎄🎄🎄🎅🎅🎅🎅🎅🎅🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎅🎅🎅🎅🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🤶🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄