måndag 29 juli 2024

Att pennan ska vara mäktigare än svärdet ser man inte mycket av

Väl formar den starke med svärdet sin värld, en annan försöker med pennan
       
Pennan är mäktigare än svärdet, heter och sägs det. För tillfället tycks det vara si och så med saken på en mängd platser i världen. Men i de länder som inte lider svårt av krig kan man höra ordets mäktighet diskuteras. Inledningsmeningen tillskrivs ibland den brittiske författaren och politikern Edward George Earle Lytton Bulwer-Lytton från 1866 baron Lytton of Kneworth (1803–1873). Andra som återger frasen uttrycker sig försiktigare om ursprunget.

Att bokstäver som formar ord är farliga blir man varse i dagarna, när det berättas bl a som nyhet i Sveriges Radios Kulturnytt (och som citeras flitigt av en mängd medier), om de amerikanska s k book bans: ”att böcker som anses vara kontroversiella förbjuds från skolor och bibliotek”. (Personligen skulle jag inte välja ”förbjuds från” utan ”förbjuds i”, men denna bloggs penna är inte direkt kraftfull.)

Hur som helst förvånas man av den här bannlysningen i ett USA som annars är frihetens hemvist på jorden. Men det går kanske att hänvisa, om än lite på flajen (kolla, jag skriver hur jag vill…), till "Alla djur är jämlika, men några är mer jämlika än andra" (ur Orwells Djurfarmen). Men det ska verkligen och sannerligen sägas att det här problemkomplexet, som det heter sen några decennier, inte är en smal sak att begripa.

En smula går det att förstå de rabiata, vem skulle inte vilja att alla betedde sig så ypperligt som man själv? Som använde språket exakt som somliga av oss vill? För samtidigt som amerikanska PEN skriver om sina farhågor inför faktum, ändras, som bekant, oavbrutet ord och begrepp (i många länder, av olika skäl), som inte anses passande i och för vår tid.

Lika svårt som det är för äldre (t ex mig) att hantera nya ”medieplattformar”, lika svårt är det att hålla tand för tunga och inte haspla ur sig opassande saker. Ens ordförråd krymper på fler sätt än ett. Och man kan inte stå och skrika ”jag menar inget illa” varenda gång man gör misstagen. De ökar för var dag.


PS O, enkla gårdag, när plattformar endast fanns på tågstationer!