torsdag 11 juli 2024

Vaska inte mjölken, frys in och gör pannkakor av den, nu eller sen

"Det är dumt att vaska mjölk i onödan", sa Livsmedelsverk 2019. SAOL och SO säger att ”vaska” är 1) ut­vinna metall genom slamning 2) tvätta. Innebörderna är mig bekanta: min mor (född i början av 1900-talet) sa bl a såmt som ”vaska upp underkläder”. Och ordet tycks för en amatöretymolog höra samman med engelska ”wash” och tyska ”waschen” som båda betyder tvätta. Men vaska mjölk?

En mjölkskvätt betedde sig konstigt i dag. Den stod framme ett par timmar i rollen som "mjölk till kaffet" åt gästen. När denna gått och mjölken skulle in i kylen hade den ”stelnat” eller ”koagulerat” i den lilla gräddsnipan. Man tänker sitt vanliga ”Vafalls?” och googlar. Och hittar Livsmedelsverket, som redan för ett halvt decennium sen uppenbarligen sa ”vaska mjölk”.

Så går det till när man blir sittandes vid dataapparaten och livbojen Google. ”Vaska”, säger så Wikipedia, är bland andra grejer ”ett påstått beteende, se vaskning av champagne". Man ser efter, d v s trycker på dessa tre blå ord som leder till följande förklaring:

Vaskning är ett påstått beteende att beställa en flaska champagne på krogen, och hälla ut den i vasken, istället för att dricka den. Vaskning har antagligen uppkommit som "en reaktion på att champagnesprutande blivit förbjudet på många krogar" och det går till så att vaskaren beställer två flaskor champagne och ber bartendern hälla ut den ena i vasken

Redan 2007 förbjöd krogar i Båstad denna vaskning och fler orter följde efter. För oss som bott bakom månen, som tysken säger (tror jag) känns det ofattbart att snacket om den typen av vaskande är sååå gammalt. Den intresserade kan googla ”vaskning av champagne” och få veta mer. Eller inte. Förekomsten av detta beteende är nämligen omtvistad. Liksom ”traskning” av samma dryck. Hjälp oss alla milda gudar som finns att tillgå.


PS Detta "nya" verb "vaska" har alltså formats av substantivet "vask". Så folk ställer till det!