söndag 7 juli 2024

Nutida problem med språket adderar upp till uschuschusch

I ett program många inte skulle tillstå att de inte ens sett en trailer* för är underhållningen ett format: man får se olyckliga människor som ställt till det för sig ekonomiskt och blir brutalt tagna i örat av mer välklädda och lyckade programledare – hoppsan, det var en lång inledning, jo, i ett sådant program sa en av dessa bjäbbiga välgörare: ”Vet du vad det här adderar upp till?”

Då hade först summorna av alla skulder och onödig konsumtion radats upp inför offret. Det är mig bekant vad addera är. Däremot är jag osäker på hur verbet kan användas i matematiska texter. Men i det nyss nämnda fallet brukar en vanlig människa säga: ”Vet du hur mycket det här blir?” Och är inte det tydligt nog kan man tillägga (addera, på nysvenska) ”tillsammans”.

Man vill gärna springa ut och demonstrera med skyltar på vilka det står ”låt addera och adressera ha kvar ENDAST sina gamla betydelser”. Det är inte nödvändigt att påpeka hur j-a tråkig och gammalmodig omgivningen anser om en p g a sånt gnäll.

Men det gör inget, för i bloggen utförs egenterapi av en som skrivit liknande saker sen day one. ”Från början” går också bra att säga. Ännu. För den som inte tycker att det låter alltför backwards. Eller tröttnat på den här typen av skämt.



*Konstigt att det också betyder ”släpvagn”. Det ofta irriterande höga antalet trailers i tv kommer ju före huvudgrejen…