onsdag 10 juli 2024

Vindarna viner över världen och vad är det egentligen med 2013?

Bild Wikipedia

Som om det inte räckte med våld, krig, förtryck, miljöförstöring etc kan man som omväxling känna sig sorgsen av det allmänt slappa språkbruket. Jag såg en mening som började ”vad är grejen med” – och så kom nåt vad det nu var. Kalla kriget, Tiktok, kroppen, design är några av de företeelser folk undrar över "grejen med".

Den här formuleringen gnagde bloggen på senast 8 maj. Då nämndes även det besynnerliga faktum undertecknad tyckt sig konstatera: Något hände 2013. Jo, det hände nog en hel del det året, men jag försöker ännu utröna vad det var som fick vissa språkliga uttryck att just då stiga
i höjden, allt enligt Kungliga bibliotekets tidningsdatabas.

Men säg de skeenden som inte rör sig som blixten över hav och land, över Rio och Shanghai, Sveg och Ouagadougou. Min egen syn på historia har förändrats i takt med tidens gång och den egna åldern. Hundra år bakåt känns med ens inte så långt bort, 2013 ligger redan och trängs med anspråk på att tillhöra historisk tid. Och undan går det.

Det är nästan så att framtiden sprungit om baktiden. Det var känslan som förmedlades via ett vänligt mejl från egna försäkringsbolaget:

Just nu är det en risk för översvämning i ditt område. För din trygghets skull bör du vara förberedd om du och dina närmaste nås av översvämningen.
Öersvämningar kan ge skador på hus och byggnader. Här får du tips på vad du kan göra för att skydda dig själv, ditt hus och dina saker.

Gode gud i himlen, dagstidningen återger SMHI:s gula varning för skyfall. Just i dag. Försäkringsbolaget mejlar. Samma dag. Är nuet borta? Finns bara dåtid och framtid? Rädda det som räddas kan.

PS Var lite övermodig när inlägget skrevs tidigare i dag. Nu verkar ovädret vara på väg...