måndag 1 juli 2024

Aspen och Uspen är nog trevliga, men med uspen är det värre

Vad tål en sån som jag och vad tål den inte? Jo, det kommer här: Att människor som talar utåt till folket i seriösare roller (politiker, mediearbetare och liknande) och säger ”göra åtgärder istället för ”vidta” dem – tja, sånt händer! Men de bör inte skriva så! Detsamma gäller ”göra" sken av istället för ”ge” sken av. Bussiga klubben (undertecknad, alltså) kan även svälja att ”det råder oenighet över” sådant som det borde råda oenighet om.

Skulle inte heller utfärda ett hårt straff för den journalist som frågade om inte arbetsgivaren ska ”ta bräschen”. Den personen har bara blandat ihop ”ta täten” och ”gå i bräschen”. Det är m a o sånt vi alla får till ibland, men det sker oftare och oftare i en värld som ständigt knackar på och vill in i våra hjärnor.

Det är nästan värre att man i vissa grupper ens kan forma en mening som ”vi kan inte möta upp våra barn och elever där de befinner sig”. Är det bara jag i hela världen som hör hur löjligt det låter? Man menar ju något betydligt allvarligare än att möta dessa ungdomar på skolgården! Vad man antagligen vill säga är att man bör vara nära dem och försöka förstå deras problem.

Nu stegras detta inläggs inre dramatik till ett dagens clou: Den allt vanligare uspen. En ledarskribent (stor tidning): ”Man vill inte tappa den här uspen man har gentemot väljarna”. Det var inte länge sen jag skrev om usparna som sticker upp som svampar i Den Nya Världen. Wikipedia förklarar usp så här:

Unik konkurrensfördel eller unik säljfördel innebär att en vara eller tjänst har en fördel som konkurrenterna saknar. Detta är en kraftfull marknadsföringstaktik som används frekvent.

Om en synonym är ”konkurrensfördel”, som i och för sig är rätt fult, kan man kanske hitta på fler svenska ord och inte bara låta bli engelska uttryck (Unique Selling Point) utan även deras förkortade versioner! Uspen, det hörs nästan på namnet, är också en sjö. Den ligger i Lerums kommun som även hyser sjön Aspen.