fredag 12 juli 2024

En gammal militärorder visar sig funka som synonym till ”ursäkta”

Det finns ett gammalt militärbegrepp, en order rentav, som är mycket användbar: ”mittåt”.
Den dök upp i min hjärna och bad om en förklaring. Måste vara franska eller nåt, grubblade hjärnan, det kan ju inte bara vara "mittåt", alltså "åt/mot mitten"? Men det var det visst, det!

SAOL skriver att detta militära ord har betydelsen ”mot mitten” och man ropar (skriker) ”rättning mittåt!”, men i en allmännare mening används det för att återkalla en militär order. Den äldre ordboken SAOB säger ”knappast brukligt numera”. Detta skrev SAOB 1944, så den här hjärnan har rätt gamla ord som ligger skramlandes. Och så beskrivs mittåt som ”kommandoord efter värkställd* rättning, angivande att huvudet åter skall vridas rätt fram”

Det är vad som just nu sker, jag försöker vrida huvudet framåt igen. Och mitt ”mittåt” betyder ”men sorry då, för tusan” (menar: ursäkta, jag tog fel). I förrgår flinade blogginlägget en smula åt gula varningar och SMHI samt försäkringsbolag som bad folk förbereda sig på kommande översvämningar. Nu blev det tyvärr sant.

Problemet med väderleksprognoser är att de ofta inte stämmer. Man har hört en del varningar om oväder som ingen sen sett skymten av. Vilket inte är konstigt. Vilka tror vi att vi är som kan förutsäga vad naturen tänker göra, denna gång med vädret? Jovisst finns det finfina instrument som har stora möjligheter till sånt, men…

Eftersom det som förutskickas inte alltid är korrekt kan det vila något av ”Pojken och vargen” över hela baletten. Alltså sagan om fåraherden som uttråkad och lögnaktigt ropar att vargen kommer. Folk skyndar till undsättning men tröttnar på de upprepade ”skämten” och kommer alltså INTE den gång det är allvar.

I detta fall ropar (skriker) undertecknad ”mittåt” åt sig och tar tillbaka ironin från 10/7


*SAOB använde m a o stavningen ”värkställd” 1944