tisdag 2 juli 2024

Så går det när man beslutar sig för att ta tag i de stora frågorna

Gudarna ska veta att man i en syssla som denna (sbråkbloggande) påminns om de slags egna tillkortakommanden som är svåra att tåla. Det finns, p g a det modersmål jag fått ingnuggat av olika instanser (skola, annan utbildning, korrekturarbete), en stark känsla för vad fasiken man säger och skriver. Jag menar STARK.

En av dessa språkkänslor har rört (det kommer spännande grejer här) ordet ”alltifrån”, som också kan skrivas ”allt ifrån” (SAOL). En s k humorgrupp fick frågan om vad man får skämta om och svaret blev ”alltifrån metoo till BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, och kungafamiljen”.

Nu kan jag inte sätta grammatiska ord på detta utan får gå helt på den bestämda känsla som säger att inte sjutton bör det heta ”alltifrån” i detta sammanhang. Nu låter inte ”allt ifrån” korrekt heller – bort med i-et – för jag vill att det ska låta så här: ”Vad gäller mat tycker hon om allt från enklare husmanskost och s k skräpmat till oxfilé och ostron”.

Exemplet är påhittat, men sätt in ”alltifrån” i stället för ”allt” och hör hur knasigt det låter. Finns det någon som skulle hålla med mig 8tveksamt) och i så fall varför? Joråvars, såna tankar kan komma gående när ens ursprungliga planer för dagen hindras av väderleksrapporten.

Det där senaste skulle förstås gå att utveckla, men antagligen skulle det låta som en diagnos bland andra som numera dyker upp bland människorna och som man måste ha förståelse för. 
De som saknar den förståelsen skakar på huvudet och himlar med ögonen.