lördag 20 juli 2024

Förr var ordet "specifik" värt sin vikt i guld med sin höga densitet

Hänvisar först till gårdagens text om det mycket använda adjektivet ”specifik”. Trots avsaknad av en jättemängd IQ kan jag förstå att man inte får ”hela bilden” av att räkna träffar i, t ex, KB:s tidningsdatabas och förekomsten av vissa ord och uttryck. Men ändå: det visar på NÅGOT.

Så här ser det hur som helst ut: De flesta fall med ordet ”specifik” använt före den mystiska period som börjar en bit in på 2010-talet, handlade om ”specifik vikt”. Och den ordkombinationen var också det enda undertecknad kände igen ordet från innan det började specifikas hej vilt bland kreti och pleti.

Runt 2013 växer staplarna utav bara attan. ”Specifik” har omfamnats. SAOL beskriver ordet så här (2015): "ut­märkande, egendomlig; ​specifik vikt ⟨åld.⟩ densitet". SO (2021): "ut­märkande för viss före­teelse och bara den; ofta i natur­vetenskapliga samman­hang". Samt lägger till synonymerna ”egen” och ”speciell”. Den äldre SAOB gör i sin text från 1982 en lång utläggning kring detta ord. Förklaringar och synonymer är mer bestämda och tydliga än vad dagens modebyråkratiska pladder och uppumpade märkvärdighet ens är i närheten av.
 
Väger mer än man tror
Letar man efter den specifika vikt som var nästan det enda specifika förr, kan man hamna på Guldström, en sida om guldvaskning och dylika grejer. Där står:

Guld är en av de allra tyngsta metallerna. Densiteten, tätheten, eller den specifika vikten, är 19,32. Det betyder att om man till exempel skulle fylla en 2-liters mjölkförpackning med guld, så skulle den väga nästan 40 kg! Guld är faktiskt nästan dubbelt så tungt som bly.

"19,32 vaddå", tänkte jag först, men kom på att det inte spelade nån roll eftersom det vore för svårt att förstå. Det där med mjölkförpackningen är lättare. Fast tungt. (Ursäkta, det är svårt att låta bli.)