söndag 16 juli 2017

Fortsatt finlir i fråga om fela

”Den felande länken har varit att Europeiska rymdorganisationen styrs på regeringsnivå.” Citat från okänt ställe, jag säger hm.

Nån annanstans var NN ”den felande länken och pr-byråns analys var att han måste bort”. Hm igen.

Ett tredje exempel förklarar att ”svenska kärnkraftverk är byggda av människor. Människan är alltid den felande länken”. Öhhh?

Här är ett litet språkligt finlir anledningen till att exempelmeningarna ovan låter kul för en del av oss.

Uttrycket ”den felande länken” har i min världsbild handlat uteslutande om evolutionshistoria. Länge trodde man att det saknades en övergångsform mellan apa och människa. År 1912 dök Piltdownmannen upp ur gruset och betraktades en tid som denna felande länk. Han visade sig dock vara ett falsarium och var m a o helfel. Nu säger forskare att den s k kedjan inte är en kedja där utvecklingsformer gått från "lågt" till "högt" utan att arternas uppkomst bör beskrivas som "träd" med förgreningar. Längre orkar jag inte bilda mig på Wikipedia som också har sina brister och där det både felas och fattas en del.

🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗🔗

Det verkar dock vara samma tveksamhet beträffande uttrycket  på engelska som möjligen inte uppvisar samma distinktion som svenskan p g a att ”link” haft fler synonymer än ”länk”. Och här tryter åter orken hos ett spekulerande snille, ett annat talesätt som snart dör: googla ”snillen spekulerar”!

Skriver man ”en felande länk” funkar uttrycket – en länk fattas i en kedja. Påfallande många citat med uttrycket finns i lagsportsammanhang, i en del betyder det att nån är bra, i en del dålig. Det blir så när man försöker få fram att något/någon är felande, d v s det/den som gör misstag. Nu när den gamla felande länken (den i bestämd form!) är ifrågasatt kan man tro att forskarna är de som felat. Men så är det inte och jag återkommer till en banal sak som inte kan upprepas ofta nog: Folk gör vanligen det som samtiden format dem till och kräver av dem.

Det är den enkla förklaringen till att de ännu ofödda inte kommer att uppfatta dagens tvärsäkra framgångsmänniskor med tolkningsföreträde som de smartaste som klivit runt i tillvaron.