fredag 21 juli 2017

Gott om individ-dualism

Det var inte länge sen (i förrgår!) jag åter spydde galla över det förhärskande ”när det kommer till”, det som tidigare hette "när det handlar om" eller "när det gäller". Från denna "kommer"-epidemi stammar även fånigheter som ”väskorna kommer i blått och rött” eller ”produkten kommer i en fin förpackning”. Allt detta från mer idiomatiskt engelska (såvitt jag förstår) konstruktioner med ”come”.

Liknande gäller ”do” och ”make”. Utan att orka kasta mig ner i skillnaderna dem emellan i ursprungsspråket ser och hör jag att en större användning av "göra" har ”gjort sin väg” in i svenskan. Det senare citatet har ett stort antal Google-träffar och det måste jag titta mer på en annan dag, det kommer från "make its way".

Just här och nu - right here and now - ska det handla om ”näsjobb,” bl a. I en tid som är sjukligt besatt av kroppsomformning har ordet hamnat i svenskan, det brukar heta ”nose-job” på (amerikansk) engelska. Man hör även folk säga ”hon har gjort näsan”. Meningen borde  egentligen få varje svensk att undra "vad i helskotta".
Nu är denna konstruktion ute och går i Sverige och det är inte bara näsor som råkar ut, det är även naglar, läppar, bröst och allt vad människor nu kan hitta på att "göra".

                                                     👃👃👃💋💋💋💋💋💋👃👃👃

"Operera näsan" låter mer rätt, liksom "förlänga naglarna/göra manikyr". Läppar och bröst brukar man vanligen ”förstora” – eller ”operera”. Eller spruta silikon i. Vad man än väljer för verb så blir det som mycket annat: önskan om att se unik ut får en stor mängd människor att se exakt likadana ut. En åskådare från tillvarons utkanter önskar att det snart är möjligt att "göra" hjärnan också.
Fast då vill väl de här läppmonstren ha samma hjärna som sina kamrater.
SAMMA tycks vara den bärande unika idén för dagens individer.