tisdag 18 juli 2017

Populärt kunskapsförakt

I dag vill jag säga KUNSKAPSFÖRAKT. Men yttrar man ordet åker man snabbt in i ett fack med  stofiler av alla slag. Men vad gör det, tänker jag, och säger det igen: kunskapsförakt.

Har ett typiskt exempel från ett radioprogram. Detta handlar enbart om språk och programledaren är inte särskilt kunnig i ämnet (eller ska framstå som charmigt okunnig?) utan spelar rollen av underhållare. Diverse bisittare står för kunskapen. Upplägget är vanligt i vår tid.

Nå. Nu svarade en språkprofessor på en fråga från en lyssnare. Det gällde akut och grav accent i svenskan, något som gör att utlänningar tycker att vi ”sjunger” när vi talar fast vi inte hör det själva. Ett känt exempel är ”tomten”. Den akuta accenten används av många svenskar när de säger bestämd form av ”tomt” och den grava när de använder bestämd form av ”tomte”. Ett annat exempel är namnet ”Sandahl” respektive ”sandal”. Ett tredje är uttalet av ”anden”, där uttalet bestäms av ursprungsordet. Det dräller av exempel.

Medan professorn och lyssnaren talade om saken avbröt programledaren och meddelade att hahaha, det är svårt att begripa det här samt avslutade med det roade ”men ni förstår säkert varann, eller?"

Den här accenten, typisk för svenska och ett antal andra språk, är ett mycket välkänt fenomen, men som många säkert inte känner till. Så kan det nämligen vara. Jag kan säga ”fördelardosa”, men vet inte vad det är. Det vore rätt fjantigt att sitta och fnissa åt ordet i ett sällskap som diskuterar bildelar. "Ni vet säkert vad ni säger, hihi!"

Det är tröttsamt att höra - i medier och på alla möjliga ställen - hur FOLKET talas nedlåtande till. En dubbelhet och ett stort hyckleri ligger bakom. Jag vet att den term jag tänker använda inte är den gängse i det här sammanhanget, men sen några decennier tillbaka känns "populism" passande. En del moderna människor kallar beteendet ”inkluderande”.

Egentligen bör det heta kunskapsförakt och hjälper ingen, särskilt inte den som inte har en susning om accenter eller fördelardosor. Alla lär sig saker bättre utan fjantande, det är min enkla uppfattning.