lördag 8 juli 2017

Goggla för att veta mer

Förra inlägget drog iväg av sig självt. Vad jag ville säga var att det här med förändringsbenägenhet för det första inte är ett normalt tillstånd. Alla söker ordning för att orientera sig. För det andra bör man tänka efter vad mental mottaglighet och därmed fritt filosoferande verkligen är. Det kan vara så att  det går att tänka utanför den digitala världen. Några har ju gjort det förr. Det var t ex så den digitala världen uppstod.

Nog om detta. Egentligen var avsikten att skriva om de andra språk vi alla kan delar av: signalspråk/tecken, kropps- och blomsterspråk – ja, det finns många!

T ex har de flesta vetat fram till dags dato att Posten är gul. När jag såg PostNord komma och köra samt vara blå – ja, då blev det problem (även med den påtvingade kunskapen om att post delats ut under lång tid av en massa företag och därmed loggor och färger).

Jag vill bara påminna om hur stark en ickespråklig signal kan vara. Vissa sådana får man inte ändra, då går det åt skogen. Vad grönt och rött betyder vet de flesta. Det har ju också satt sig i själva språkspråket: "Jag trodde att det var grönt", kan man säga, utan att mena färgen i sig utan "fritt fram".

Goggles? Mja, i alla fall en lornjett
Det lär också finnas anledningar till att de mest använda bokstavsfärgerna på vitt (tidningssidor: papper eller webb) är rött och svart.

Men jag har glömt vad förklaringarna var så läsaren får strunta i det eller googla. "Goggla", säger en del - företrädesvis äldre. I deras hjärnspår sitter antagligen ”goggles” kvar och spökar. Dessa har funnits länge i betydelsen skyddsglasögon eller så har de varit en slangvariant på samma sätt som ”brillor”.