söndag 27 oktober 2019

En förkortning är en förkortning är en förkortning

Man vill inte fara med osanningar, eller i alla fall ickekorrekta begrepp. Det gäller akronymerna och initialorden. Vi vänder oss till några av vår tids encyklopedier, först Wikipedia:

 Akronym (grekiska ἄκρος, akros, ytterst, och ὄνομα, onoma, namn) eller initialförkortning är en förkortning som bildats av begynnelsebokstäverna i flera ord eller ordled. Vissa anser att termen "akronym" endast skall användas för de initialförkortningar vilka utläses som uttalbara ord istället för att uttalas bokstav för bokstav. Exempelvis är initialförkortningen Ikea definitivt en akronym, medan CD inte är en akronym enligt den snävare definitionen.

Denna ”snävare” definition visar sig amerikanska Merriam-Webster stå för. För det första skiljer M-W på akronym och förkortning, men det är överkurs (bestämmer jag självsvåldigt*). Däremot uttalar sig den amerikanska ordboken tvärsäkrare (det ordet går väl inte att komparera, nu var jag självsvådlig) och anser alltså att akronymen är en förkortning som går att uttala. Här tas NATO som exempel, det uttalas som ett ord och inte bokstav för bokstav, vilket däremot FBI gör. Denna polismyndighets namn är vad som på engelska heter ”initialism”, säger M-W. På svenska blir det förmodligen ”initialord” eller ”initialförkortning”.

Drar man in ASAP i detta kompliceras saken. Inte nödvändigtvis av rapparen ASAP Rocky, men av det M-W skriver: ”ASAP och appt (appointment) anses båda vara förkortningar, men endast ASAP är en akronym. Akronymer är ett slags förkortning”.

Jahapp. En ros är en ros är en ros. (🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹)


* Undertecknad vet att det heter "självsvåldig". Och stavningsprogrammet har duktigt nog strukit under "självsvådlig" med rött. Men medge att det är en kalasbra och användbar nybildning!