måndag 21 oktober 2019

Här kommer ett par självklarheter som ett brev på posten*

Sitter man så här och skriver varje dag är det inte risk att enbart läsare blir trötta på en – man blir trött på sig själv också. Men nu är det så att själva grundidén handlar om besatthet och då är det bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Lite går det att jämföra med sånt andra gjort. Dit hör korsa stora hav i små båtar ensam, cykla jorden runt eller klättra uppför jättehöga berg. Vad får folk att bete sig vansinnigt?

Men en stund framför datorn (laptopen, telefonen) för att påminna om språkligt fjantiga förändringar i sättet att tala och skriva – det är inget annat än uppiggande.

Omgivningen har svårt att förstå det här. Den vet inte vad helig och sann vrede är. En sådan vrede skiter man inte i, man skriker ut den!

Men mycket blir samma i en daglig spalt. Det mesta skulle kunna placeras under en rubrik som ”Dagens tjat”. Och här kommer dagens ”Dagens tjat”. Först en mening jag bara skrivit av, var den stod vete katten: ”En promenad som är 5-10 minuter lång kommer med många fördelar, inte minst för din kondition”.

Detta satans ”kommer med”! Vad sägs om verbet ”har”? Eller ”innebär”? Eller ”medför”? Orkar inte tänka ut fler synonymer, de måste vara många.

Och så en reklamsnutt för flingor, såna man äter: ”Flingorna kommer i två smaker”.

Hör inte reklammakare hur konstigt detta ”kommer i smaker” är? Vad sägs om ”flingorna finns i två smaker”?


* Man får ändra uttrycket till "som ett brev på posten förr i världen". Sak  samma med "går som tåget"