tisdag 1 oktober 2019

Hår är inte i dag vad hår var förr, ej heller spröda bakverk

Crispy. Chunky. Frizzy. Jag säger bara det.

Sen säger jag "frasig, tjock/grovskuren, ostyrigt". Ja, och vad menas med detta? Jo, ”krispig” (crispy) har lånats in från engelska och fått svensk stavning. Innebörden är densamma som i ”frasig”, ibland knaprig. Från och med SAOL nr 12 (1998) finns ordet krispig med, tidigare existerade det icke på svenska.

Vad gäller ”chunky”, har vi synonymer som ”tjock” (trögflytande) eller ”grovskuren”. I svenska texter används ordet mest i recept. Vid sidan av det direktstulna ”chunky” ser man även försvenskningen ”chunkig”. Ingen av formerna finns ännu i någon ordlista, men står väl och stampar i farstun, i alla fall SAOL:s förstuga.

Sen har vi det roliga ”frizzy” som oftast blir ”frissig” på svenska. Det beskriver nästan uteslutande hår och man undrar vad som hänt: förr var folks hår inte ”frissiga”. Man kunde gå till frissan (kort för damfrisörska), det var allt. Själv kallar jag oförväget detta hårfenomen ”ostyrigt” – det har funkat i flera decennier. Banalt nog sa man även risigt eller torrt hår.

”Frissig” finns inte heller i någon svensk ordbok av i dag. I Svensk handordbok som exemplifierar med fraser kan man inte hitta något av de engelska orden. Men den jag har utkom 2003 så den är väl urgammal med den moderna tidens måttstock mätt. Under uppslagsordet ”risig” finns dock det risiga hår med som alltså nu blivit till ”frissigt”.

Detta inläggs första tre ord kommer alla snart att finnas i svenska ordböcker som ju inte längre är normerande så det stör, de anpassas snabbt som attan efter det så kallade bruket. Undertecknad har funderat över hur tjocka (chunky) lexikon blir när engelska ord ska in vid sidan av dem som står i svenska dito. Men snart inser man att det inte är någon fara, för ut åker ”frasig, knaprig, tjock, grovskuren, risig” och ”ostyrig”.

Eller förresten, eftersom pappersboken är på väg att upphöra kan ju hur många ord och uttryck på engelska som helst läggas till svenska ordböcker. Om detta finns mer att säga.