torsdag 2 januari 2020

Är dagens språk begåvat med liv? Ekonomin tycks vara det

Man sitter där och läser en text eller lyssnar till en talad när ett begrepp ur den ekonomiska världen dyker upp, ”organisk tillväxt”.

”Vaffan då organisk?”, ligger nära till hands att tänka eftersom sammansättningen av ”organisk” och ”tillväxt” låter så oorganisk. Bara att slänga sig ut på nätet och tråla efter förklaringar. Från sidor som undervisar de fåkunniga kommer här ett par citat: "Organisk tillväxt är den tillväxt som företaget själv kunnat åstadkomma genom organisationen. Exempelvis kan det handla om att man ökat sin försäljning." Och så får vi ett exempel: "Om en matkedja ökar sin försäljning av matvaror, då är det organisk tillväxt. Öppnas nya butiker någon annanstans än i Sverige är det också organisk tillväxt." 

”Men vad är då inte organisk tillväxt?” Den retoriska frågan följs av svaret: "Det är lätt att tro att om ett företag köper upp ett annat företag och ökar storleken på bolaget så har man ökat sin organiska tillväxt, men så är inte fallet. Ett förvärv räknas inte som organisk tillväxt för företaget. Istället kallas det förvärvad tillväxt." 

En ekonominolla tycker ändå att det här låter onödigt storvulet och slår upp ordet ”organisk” i SAOL. Där står:

1) begåvad med liv, levande, djur- el. växt-; med inre samman­hang; som gäller kroppsliga organ 2) som ut­gör el. av­ser kol­föreningar: ​organisk kemi; ​organiska föreningar. 

”Begåvad med liv”, tänker ekonominollan, ”visst låter det trevligt?” Även ”inre sammanhang” låter som poesi jämfört med den organiska tillväxten.  

Som en händelse beskriver Richard Swartz i dag (i DN) en vidsträckt förnedring av vårt språk som gör att det ”får finna sig i att ringaktas och att bli misshandlat när det offentligt kommer till användning”. Ja, hjälp oss, milde herre! Tänk om det funnes flera som kunde uppmärksamma det förfärliga som pågår! R S får sista ordet: 

Ändå välkomnas denna funktionella analfabetism av så kallade språkvårdare som bevis för att språket lever och utvecklas, fast det inte sällan tycks innebära en existens som språklig krympling bortom både grammatik och korrektur.