måndag 13 januari 2020

Det gäller att handskas försiktigt med tankstreck och – termosar

Nu över till de lite roligare felen. Fel och fel, förresten, det är inte värt att kalla något ”fel” i dessa dagar av alternativa sanningar och pk-ismer. För att inte stöta sig med någon benämns exemplen nedan ”språkvariationer” (även om de får det att klia i hjärnvindlingarna). Först ett av alla konstigt använda tankstreck, det något längre av de två streck svenskan använder.

Wikipedia: ”Tankstreck är ett skiljetecken som används i skrift för att markera paus eller emfas”. Just det ja, paus eller något man säger med eftertryck. Se då följande exempel (och finn gärna det undertecknad kallar felet): Målilskan under matchen slutade – med rättegång. Jämför med när tankstrecket placeras där det ska (åter enligt undertecknad): Målilskan under matchen slutade med ­– rättegång. Här finns det säkert olika skolor och inte vet jag hur man resonerar sig fram på grammatiska, men jag skulle ha placerat tankstrecket som i andra exemplet för effektens skull. 

Suspekt i Vara
Vanliga felsägningar är betydligt enklare och, ofta, roligare. En travkommentator i tv blir säkert retad för sitt misstag: "NN (hästens namn) kom som skjuten ur en kanonkula”. Jojo, då går det undan, vill man lova.

Slutligen ett exempel där möjligen såväl lärde som olärde tvistar, dock inte jag. I en nyhetsnotis påstods att en ”misstänkt termos i Vara var ofarlig”.  Som en kompis undrade: ”Vad var den misstänkt för?”

I mångas värld är nog bara människor misstänkta. Och då för en viss gärning. För det är nog även dumt att säga: ”Misstänkt människa sedd i Vara”. Betyder det att någon är misstänk för att vara människa och kanske inte är det?

Däremot är det bättre att (på typiskt rubrikspråk) skriva: ”Misstänkt för rån siktad vid Vinga”. (Platsen är konstig, förstås, men som exempel funkar det.) Termosen i Vara var alltså misstänkt för att vara något annat än termos, en bomb, antagligen.