lördag 25 januari 2020

Preposition eller adverb: getter, hästar, grisar framför olika saker

Ett av alla "framför": två hästar framför lite mat

I och med gårdagens diskussion om hur man använder ”framför” och ”inför” kom denna skribent att tänka på ett annat ”framför”, som i, exempelvis, ”hon föredrar te framför kaffe”. Det är ett sådant ”framför” som används i följande rubrik: 

Politikernas beslut: getter och grisar framför skolbarn


Det kan sägas igen: kolonrubriker blir inte alltid så bra. Som väldigt få rubriker blir  för formulerandet av sådana är en svår konst. Och som med alla svåra konster gör samtidsmänniskan så att hon skiter i dem. Viktigast är att det går undan.

I Språkrådets Svenska skrivregler står att kolon används ”före citat, replik, tanke eller liknande som inleds av anföringsfras”.

Undertecknad använder kolon för mycket i löpande text, det är en femma. En annan är de många rubriker som emellanåt kan bli totalt obegripliga om det som följer på ett kolon är ofullständigt. Det här stod att läsa i en s k kvällstidning:

Evas mördare avslöjad i fängelset: ”Som vapen” 

Så ser det ut när obegripligheten lyser läsaren rakt i ögonen.

Men vi återgår till politikernas beslut ovan om getter och grisar. Rubriken går att förstå, men det är nog hos fler än mig som tanken tar en omväg och man ser en bild framför (!) sig med en grupp barn som står bakom några getter och grisar. I den bästa av världar ska en rubrik tydligt berätta vad texten som följer kommer att handla om, men för all del, moderna medier har sett till att läsare slutat förvänta sig att förstå skrivna och talade meddelanden.