tisdag 21 januari 2020

Hoppfull gammal språkpolis känner sig stöttad av riktig polis 👮👮

Undertecknad befinner sig långt från dem som har en romantisk syn på ”folket” och ser detta som en homogen och hederlig grupp. Däremot får man nog påstå att den gruppen kan sitta inne med det mesta vad gäller åsiktsarsenal. Det gör ett radioprogram som Ring P1 ganska kul, även om det – som det började – var både hederligare och vildare förr. Allteftersom har direktiven på SR blivit ängsligare och mer styrande beträffande folkets tankeriktningar. Varje uttalande måste balanseras. Säger någon att gult är en vacker färg tillägger programledaren titt som tätt: ”det finns andra vackra färger också”.

Hur som helst. En person ringde och ansåg det fel att man i medier och inom politiken börjat kalla innevarande år ”tjugo tjugo”. Varje invändning var mig bekant (bloggen handlade nyligen om det, 3 januari, närmare bestämt, eftersom just år 2020 verkat trigga det här uttalssättet. "Inringaren"ansåg bl a att man, ”officiellt”, bör ha ett och samma system för årtalsuttal.

Men det tycker inte den s k språkvården hos SR/SVT. Där hörs åsikten allt oftare vara ÄSCH.

Det tycks ibland som om stora delar av ”folket” följer och har anammat vissa uttalsregler medan numera officiella talare och myndighetspratare, som förr höll sig till samma regler, numera skiter i dessa. Språkvetare banar vägen och hänger på: ”man fattar ju vad som menas!”

En vanlig benämning på såna folk som en annan (alltså dem som vill ha så bra och gemensamt språk som möjligt) är ”språkpolis”. Desto roligare då att hitta en, visserligen gammal men högaktuell, debattartikel skriven av en riktig polis. I Polistidningen dessutom. 

https://polistidningen.se/2007/05/konsten-att-uttala-artalet-2007-ratt/

👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮