lördag 18 januari 2020

🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍🐍

Den digitala tekniken har gjort att vi tycks uppfinna hjulet på nytt eller, enklare sagt, ju mer teknikjox desto dummare människa. Nu ska här ett exempel på detta följa.

I P1 går ett pratprogram som kallas talk-show på modern svenska. Där diskuterades fenomenet emojier som används ”för att förmedla en känsloyttring eller komplettera skriven text med information” (Wikipedia). Innan vi tryckte dit gubbar som skrattade, hjärtan, bilar och bajshögar brukade vi skriva ord som förmedlade känsloyttringar. Ville vi komplettera den skrivna texten med information så skrev vi mer.

Programledarna i talk-showen hade tagit dit en doktor i IT-teknik för att förklara en viss typ av emoji som använts i bl a diverse skrivna meddelanden till och mellan amerikanska politiker. Symbolen som skickats, ofta en masse, var en orm. IT-doktorn, som alltså var där för att förklara vad den symbolen väl skulle kunna innebära, sa att den var "en signal om att mottagaren är hal som en orm, snikig, opålitlig och en som går bakom ryggen”.

Nu kommer läsaren av bloggen att tro att jag skryter, men det var vad jag själv skulle ha gissat. Man är något av ett begåvningsunder. Vad jag däremot inte skulle ha kommit på var att ormen betydde att någon var "hal som en orm". Jag skulle nog lite fyrkantigt ha sagt ”hal som en ål”. Men vad vet väl en annan som är fostrad i en tid då ord betydde saker?

Ytterligare ett par meningar som yttrades ska skrivas ner på denna plats för att bevaras till framtida forskare och uttydare av det smarta 2020-talet: ”Vad är ett adekvat svar på en orm för att undvika trappa upp samtalstonen?” Och (om de meddelanden som varit fulla av ormsymboler): ”ormväggen har blivit en viktig faktor i politiken”.

Varje dag, tamejfan, måste man nypa sig i armen för att försöka luska ut huruvida man sover, och alltså drömmer, eller är vaken.