söndag 19 januari 2020

Är det en pipa, ett päron, ett äpple, en buss eller är det ett tåg?

Ord är svåra. Även om man bara tar ett exempel som ”stol” så har inte alla människor samma inre föreställning av fenomenet. Pinnstol, karmstol, kanske t o m fåtölj eller pall, kan vara möjliga bilder som dyker upp i folks huvuden.

Om ord är opålitliga är det inget emot vad bilder är. Surrealistmålaren René Magritte (1898-1967) har gjort en känd tavla som heter just Bildernas opålitlighet (på franska La trahison des images, från slutet av 1920-talet). Den föreställer en pipa och därunder står skrivet (på franska, alltså) ”detta är ingen pipa”. Det kan man tro är en motsägelse, men det är faktiskt ingen pipa utan en målning av en pipa, menar konstnären.

Det är en rätt rolig kommentar. Och ännu roligare var en affisch (i min ägo för många år sen) som var en hyllning (hommage) till Magritte. Motivet var ett stort päron och under det stod (på franska förstås och igen): Detta är inte ett äpple. Normalt brukar man efter en tid inte längre lägga märke till sina egna heminredningsdetaljer, men just den tittade jag ofta på och blev på bra humör av.