onsdag 8 januari 2020

Den som ser tecken kan tolka dem lite hipp som happ, turligt nog

För var dag som går undrar jag varför Sbråk fortsätter.

Kommen så långt bröts strömmen. Batteriet i laptopen la av. Den stationära datorn har pajat och det är svårt att vara sams med den här leksaken som är mer gjord för folk som sitter på kaféer och dricker nåt ballt kaffe samt är klädda i Filippa K-kläder.

I detta hem går det att förväxla sladden till dammsugaren och den till laptopen. Man kan se det som ett tecken: Äh, ägna dej åt att städa bort vanlig skit i stället! Å andra sidan blev jag paralyserad av den svarta skärmen och därför jätteglad när det inte var något större problem än laddning. Tecknet kan alltså vara: Neeej, sluta inte! Fortsätt hojta om den ökande språkklyftan!

För det är vad det är. Det är ett stort misstag att tro att undertecknad är "språkpolis". Ordet är bland de dummare sammansättningar som finns, förresten. Vanligt folk som bara vill att människor ska förstå varann, hur snutaktigt är det? Fast poliser kanske också vill att folk ska förstå varann, det gör väl deras jobb enklare. Så frågan är varför "polis" är ett skällsord här?

Men det vore finfint om någon institution, eller myndighet, för all del, kunde gripa in och med kraft hjälpa folket att få sitt språk åter.

Förr brukade man tala om ”fackspråk” och då avsågs den terminologi som användes av olika yrkesgrupper, av dem som sysslade med en särskild hobby eller sport. Man kan tro att det knallar på i samma spår nu, men si det gör det inte. Det som brukat vara befolkningens gemensamma språk krymper i rask takt som ett resultat av den tekniska ”framgångssagan”. Många tror att det är tvärtom, att människan av i dag lär sig mycket mer. De gör det gamla vanliga felet och förväxlar kvantitet med kvalitet.

Tyskarna har ett bra ord för det som nu sker (fast ordet har de haft länge, får man anta) och det är verbet ”verlernen”. Det betyder att man glömmer bort något man tidigare lärt sig. Alltså: inte vårt enkla ”glömma” utan något värre.

Mer språkundergångsstämning i morgon.