måndag 18 maj 2020

Det är vare sig nödvändigt att segla eller härma sina barn

Att intressera sig för verb på -era kan vara något att syssla med i åratal framåt om viruset blir långvarigt. Börjar man undra över hur många -era-verb man kan komma på kan det låta: ”resonera, parkera, promenera, jonglera, navigera” (hejda mig, någon…)

Många av dem (dock inte alla!) överensstämmer med tyska verb som slutar på -ieren. För romanska språk kan motsvarigheten (hos exempelvis italienska), bli verbslut på -ire, -are,-ere. Nu tänker kanske någon på latinska uttryck som kommit till en genom åren: ”navigare necesse est”. Är man sjöintresserad och tycker att det låter tjusigt kan man googla uttrycket och söka hos sidan ”faktoider” så blir man av med ytterligare en illusion i raden av dem som rykt förr.

Projektet med -era går åt helsike för långt, både åt sidan och bakåt språkmässigt. Bättre då att hålla sig till det egna gnället om dagens engelska modeord, där vi har massor i -erakategorin. I går konstaterades att "dedikerad" finns, men icke verbet "dedikera". Jo, i betydelsen ”tillägna” finns ordet, men stavas då (SAOL) med c som uttalas som k. Eller för all del, inte av alla. Sätt inte igång jättegamla latinkunniga människor på detta, de kan komma att bli lika mångordiga som undertecknad, och då angående c-ets uttal i latin.

Ett annat numera vanligt -era-verb är ”indikera” som verkar glida ur sina tidigare mer tekniska områden. ”An­ge, på­visa före­komst av ngt”, så beskrivs innebörden i SAOL (2015), som dock ger ytterligare en: ”antyda”. Det är en nylig förändring. I 2006 års upplaga finns den inte med.

Och om man googlar detta ord (engelska "indicate" har länge betytt "antyda") kan man finna ”Han indikerade att det kan bli lättnader”. Eller det töntiga ”Han indikerade att hon skulle puffa till kuddarna han vilade mot”. Det senare är ur en bok översatt från engelska. Det är framför allt underhållningsvärlden (böcker, filmer, tv-serier) som kommer att få yngre människor att tala en annan svenska än sina far- och morföräldrar. Barnens föräldrar har delvis vuxit upp med det här. Dessutom härmar de barnen i allt (kolla kläderna!), för att hänga med, antagligen. I äldre tider var det barnen som lärde av föräldrarna. Det här kommer att bli kul.