fredag 22 maj 2020

Vilken fashionabel klubb skulle man gärna vilja vara med i?

Och nu blir det språkinnehållslig folklorism! Nej, slå för guds skull inte upp ordet, det heter nog folklore. Och förresten är det inte heller en helt korrekt beteckning för dagens epistel.

Ofta ser/hör man smarta saker som folk sagt och ibland blir uttrycken kvar som citat. Ju äldre upphovsperson desto svårare att kolla riktigheten, förstås, och många av de här klyftigheterna hinner nog bättras på med åren.

Något som stannat i mitt minne är vad Groucho Marx lär ha sagt när han inbjöds att bli medlem i en exklusiv klubb: "Jag vill inte vara med i en klubb som kan acceptera sådana som mig som medlemmar."

Men ibland kan folk säga saker som inte är särskilt kvicka, men ändå passar bra i sammanhanget. Yttras de med fermitet, kan det gå riktigt bra. Så t ex häromdagen när man intervjuade en person som blivit föreslagen att bli nästa LO-bas, och på frågan om hur nära ett beslut det var, svarade: ”Ingenting är klart förrän det är klart”. Nej, så är det ju, tänkte åhöraren, som påverkades av tonfallet mer än utsagans innehåll.

Men ibland lyckas det inte så bra. I en tidning (på ”lätta sidan”) stod ett citat från en amerikansk skådespelare (född 1994): ”Jag har alltid känt att du aldrig ska glömma att du bara är en person. Även om du inte är som andra så är du precis som alla andra.”

Det må vara hänt, men i den skådisens klubb vill man inte gärna vara med.