söndag 28 juni 2020

Ett försök att förklara det som oftast är omöjligt att förklara

Det här kommer kanske att bli en omöjlig förklaring, men en sådan utlovades i gårdagens inlägg, så det är bara att försöka överbrygga hindren. Och då måste man vädja till läsaren om förståelse. I familjer, kompisgäng eller vilka grupper som helst händer det att formuleringar som varit extra roliga (eller fel) stannar kvar som ett gemensamt minne.

Jag kan t ex dra mig till minnes en kompis som fick problem med ordet ”freestyle” när det blev modernt. I engelskspråkiga länder kallades (tror jag) manicken Walkman, vilket var varumärket. "Freestyle” blev mer poppis än det svenska namnförslaget ”bärspelare” som man kanske tyckte lät töntigt på den tid då engelska begrepp betraktades som hippare och ballare.

Kompisen sa i alla fall att han ville ha en motorcykel och till denna en ”frisbee” i vilken Brigitte Bardot sjöng låten Harley Davidson. Det är en sådan typisk historia som man får äta upp hela livet, så även denne man.

I mina kretsar använder vi ibland meningen från gårdagen: ”Det är väl ingen som skiter i det”. Personen som sa det menade motsatsen: ”Det är väl ingen som bryr sig om det”, men felsägningen låter självklar och blir extra rolig. Precis som resten i detta lilla aktstycke som i folkmun bara kallas ”aftonblajet” och som jag inte vet något i övrigt om. Det måste vara skådespelarkonst bakom, men så oförblommerat är framträdandet att skådisen framstår som ett geni. Här är adressen:

https://www.youtube.com/watch?v=GH1edFYM6Qw

Någon kommer snart att fånga Brigitte Bardot                                                                    Del av bild upplagd av Fcb981 - Eget arbete