lördag 6 juni 2020

Rörande vatten och det som förhoppningsvis ligger ohotat i rören

Inte vet jag vilket som kom först, pipelinen eller röret, men det spelar ingen roll. Minns bara att saker och ting en vacker dag "låg i pipelinen" när det i själva verket "var på gång, på väg att åtgärdas", eller vad nu en svensk sa på den tiden.

Nu ligger grejer märkligt nog i röret, vilket i och för sig är en viss förbättring då rör är mer svenska än pipeline, men anglicism är det lika fullt. År 2012 fördes en debatt på något som heter ”forum.wordreference.com” om uttrycket ”ligga i pipeline”. Om man fortfarande diskuterar den här typen av konstruktioner är osäkert: kanske tröttnar folk? 
  
Häromdan skrev en halvstor tidning: ”Det är något som ligger i röret för att genomföras, säger polisen.” Ett exempel till: På frågan om huruvida en person trodde att ”det skulle bli någon sommarsemester i år” blev svaret: ”Vi har fått höra att det ligger i röret att den är hotad”.

Roligare, om än kanske ofrivillig, var kommentaren från en anställd vid Svenskt Vatten, som är en branschorganisation för landets livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag – VA-organisationerna. På en fråga om hållbarhetstrender inom arbetsområdet löd en del av svaret:: ”olika direktiv och lagstiftningsprocesser gällande vattenfrågorna ligger i röret”.