tisdag 16 juni 2020

Människans masker är många och kan användas till mycket

En av tillvarons alla masker: siktad på Kungsholmen i Stockholm 9 mars 20202

Inte tu tal om att viruset ställt till det även språkligt. Med en sån händelse följer en rad uttryck och sätt att tala som man inte haft anledning att behärska om man inte jobbat inom sjukvård eller forskning. I ett radioprogram kämpade en person med virusets namn och kallade det ”carona”, sjukdomen själv fick heta ”carona 19”. Det är inget särskilt med det, folk som normalt inte umgås mycket i eller med den verbala världen kan ha det svårt med nya begrepp som de flesta – det är en ny känsla man fått – förväntas känna till.

Undertecknad har förståelse för svårigheterna. Om det inte framgått tidigare (underdrift) så är det yrkesfolk i medier, undervisnings- och politiksammanhang som ska klandras när det gäller språkskit. Eller för all del den generation (min egen) som inte brytt sig om att lägga krut på undervisning av det språk som talas i Sverige och som unga ska forma arbete och liv med.

Men nu skulle detta handla om maskar, nej, masker. Även om detta ”mask” finns i en mängd språk, ” ytterst av arabiska masharat, hån, gycklare” (SAOB), så är väl för svenskans del ”munskydd” det bästa ordet. Om det skriver Wikipedia, vår nya tillvaros ledsagare, att det munskydd sjukvården använder är ”ett skydd för framför allt spridning av droppar från mun och näsa i utandningsluften”. (Tyskarna kallar det ordningsamt nog ”mun- och nässkydd”.)

Bara ”mask” känns fel (åtminstone för mig), och ”ansiktsmask” ska vi inte tala om. I en av de första kommersiella träffarna för begreppet beskrivs den som något som ”rengör på djupet och gör så att huden kan hållas frisk och levande”.

I en debattartikel skriver ett par professorer (jodå, det handlar det om corona): ”I Sverige tycker nog de flesta att det är pinsamt och fult att gå med ansiktsmask, både för att man känner sig hysterisk när man gör det och för att man tänker att de man möter tror att man är sjuk..."

Jag skulle finna det pinsamt att gå runt med ansiktsmask. Men företeelsen har ofta filmats: En kvinna med djuprengörande ansiktsmask skrämmer nästan ihjäl någon. Vanligen en man.