tisdag 23 juni 2020

Om svenska näktergalen anat hur modersmålet skulle klinga!

Hon med en crush på Mendelssohn
Ibland är det svårt att avgöra om man är offer för snobbism (se de två tidigare inläggen) eller ålder. Fast som bloggare går det att strunta i vilket och bara säga sitt hjärtas mening. 

Det är ingen ordning längre. Medier känner inget ansvar för det talade och skrivna språket vilket gör såväl åldringar som språkhögfärdiga förgrymmade. Mutter, mutter, är allt som blir kvar att säga (och det var inte tyska!).

En svensk radiokanal, P1, beskriver sig som ”den talade kanalen och kanalen för kvalificerade nyheter” samt en sådan ”som ger fördjupning”. Där beskrivs ett program så här:

Kristina har en crush på Felix Mendelssohn, precis som Jenny Lind hade. Om det och mycket mer när Vetenskapsradion Historia läser och spelar sig igenom coronasommaren!

På P1:s hemsida finns även en illustration där en person i hängmatta förmodligen tar del av de tips lyssnarna får i nämnda program, det om crushen. Bildtexten lyder: ”Chilla med en historiebok i sommar! ”

Man påminner sig det svårläkta såret om vad som är kultur resp nöje. Efter alla år av krampaktiga resonemang om saken känns det fortfarande konstigt att i en stor dagstidning under rubriken ”kultur” läsa om att Prince respektive Kurt Cobains gitarrer sålts för si och så många miljoner.

Undertecknad anser snarare att detta bör stå under avdelningen ”ekonomi”.