torsdag 17 december 2020

För inte länge sen betydde trolla och magiskt trolla och magiskt

Viss var det spader kung?
Tänker bara säga detta en gång (ha! Det är inte sant, jag säger det mesta många gånger, bara med olika ord och svordomar): Naturligtvis är det kul att lära sig nya uttryck. Men eftersom språk ser ut som de vanligen gör så går det också att trolla med dem redan som de är. Och då avses det gamla ”trolla” som innebär något ”magiskt”, som i det gamla ”magiskt”. Vi får gå igenom det här. 

Det ”trolla” (det gamla) jag lärde mig kunde gå ut på att dra kaniner och scarves ur hattar medan en halvklädd donna gick runt och sprätte på högklackat och kallades assistent. Trollkarlen, å sin sida, var klädd i långbyxor, långärmat och hade ofta en cape över axlarna. Hobbytrollare på hemmaplan brukade hitta pengar bakom örat på folk - eller kort man på uppmaning stoppat in i en kortlek. 
  
Det nya trolla innebär att man busar eller är kriminell på nätet. Det gamla trolla kunde beskrivas med (gamla) ordet ”magiskt”, ett adjektiv som var bildat på ”magi”. Detta hade i sin tur med olika slags trollkonster att göra – även voodoo och annat trolleri från fjärran kulturer. Nu är ”magiskt” något som influerare (ja, en del andra) gärna utbrister tillsammans med ”episkt” och ”ikoniskt” när de menar att något är jättebra. 

Vad jag menade med trolla inledningsvis var något så enkelt som att man kan göra konster och tricksa med det språk man har och skapa meningar som ingen tidigare hört, läst eller sett. Numera upprepas "mönstermeningar", samma begrepp och uttryck intill dödsuttråkning. 

Jag vet de som får spader av ordet ”säkerställa”. Det ”säkerställs” som aldrig förr i den tid som förresten svårligen låter sig säkerställas. Frågor ”lyfts” och ”läggs på bord” så till den grad att man för sitt inre ser mängder av bord dignande av upplyfta frågor. Som folk ”tittar på”. Nånsin hört frasen ”vi ska titta på det”? Och ”uträtade frågetecken” (samt såna som ännu inte rätats ut): de där frågetecknen ligger i enorma högar och skramlar! 
 
Medan jag, kära vänner, sitter här och regnar på paraden.