torsdag 24 december 2020

Jul – inte bara i coronas tecken utan även i självklarhetens!

I dagarna förväntas man vara givmild, snäll och mild. Men här ska gasas på åt andra hållet och vräkas ut ska den ilska, bitterhet och miljarder kilo av trötthet man känner inför allt som gjorts och sagts tjugotusen ggr.

Julen (och en vecka därefter) är som bekant full av favoriter i repris (där var en tjatfras). Bortsett från att det är svårare att träffa folk, förstås, som är nytt för många. Däremot är maten, sångerna, tv-programmen m m m m, något som liksom hopas på och över en när åren går.

Själv ingen tung traditionalist tycker jag att det är riktigt tjatigt. Läste en tidningsartikel som handlade om hur man begår en klimatsmart jul. Tipsen var bl a att ge bort second hand-grejer, tillverka egna eller ge bort en upplevelse. Istället för julpapper kunde man slå in paketen i tidningspapper eller tyger, berättade artikeln vidare. 

Man tackar för tipsen som varit desamma i de ca sju decennier jag kan blicka bakåt mot. Möjligen second-hand-varorna undantagna. Hela mitt ungdomsjag låg marinerat i Kamratposten, Fickjournalen, Femina, Damernas Värld. Jag lovar att jag läst ca trettiotusen gånger om kola, gurka, kakor, sill man kan lägga i burkar med röda band om och sätta handgjorda etiketter på. Nu får man även hjälp av Ernst och folket i rutan. Det säkraste att ge bort är upplevelser, städning eller barnvakteri för det försvinner snart i hanteringen.
 
Lika plågsamt så här års är listor på böcker, serier och filmer från året som gått. Och så de där fraserna som är lika många som blåbären i somras: ”Så bra är Apples nya, så bra är författarens nya, så bra är Sjung-Nisses nya.” Hur orkar en journalist skriva ner dessa formuleringar? Eller finns det redan tangenter med hela frasen på? Och är den inte oerhört pretentiös?

Och så ett slutgnäll på självklarhetstugget i medier, sånt som får en att känna sig idiotförklarad. En nyhetsuppläsare säger: ”Ja, och från i morgon stoppas resenärer från Danmark vid gränsen. Vad betyder det, Lisbeth?” Lisbeth, i bild från nån gränsstation, svarar: Ja, det betyder att resenärer från Danmark inte får resa in i Sverige.