onsdag 3 mars 2021

Tala om mörker och jobbiga förälskelser med stil – använd ”ned-”

Trots dagliga påminnelser om ett allt svagare komihåg kan ändå ljudminnen komma farandes: Ett speciellt ord man råkar se eller höra anländer liksom ur förgången tid. Så var det med ”nermörkt” (bloggen i går, inledningsraderna i Divina Commedia), ett ord, törs jag lova utan att kunna kolla, på väg bort. ”Det är ju alldeles nermörkt” – något sådant har jag inte hört yttras på länge. Tråkigt, för visst är det ett bra ord? Kolmörkt är en synonym, becksvart en annan. Vore det möjligt att dunka liv i ”nermörkt”? Varför inte, folk är ju så förtjusta i ”stänga ner” – där "ner" snotts från engelska. Svenska ”stänga” hette bara så före språkimperialismens tid.

Det senare ”ner-et” är ett adverb som placerats efter verbet medan samma ord i "nermörkt" är ett annat, känns det som. Ber man SAOB om hjälp får man lite språkhistoria på köpet: vid sidan av ”nermörk” står även ”nedmörk”. ”Ned-et” kommer enligt ordboken från ”nedan”, en av månens faser. Slår man då på ”nedan” får man följande vackra förklaring:

”månfas (mellan fullmåne o. nymåne) som utmärkes därav att den belysta delen av månens yta förminskas (ofta med särskild tanke på faserna före nytändningen, då månen är mörkast); äv. dels om den tidsperiod då månen befinner sig i denna utvecklingsfas, dels (mera tillf.) konkret, om månens sken l. (den figur som bildas av den belysta) månen under denna tidsperiod; i almanackan äv. ss. beteckning för: fullmåne; motsatt: ny.”

Från förr-i-världen dök också ett annat ord upp, följande samma associationsbanor: ”nedkärad” (eller ”nerkärad”). Det har den speciella egenheten att endast finnas på nätet på ett par ställen – inte i någon av de vanliga ordböckerna. Ordet ges synonymen ”pinkär” och man hittar exempel ur verkliga livet som ”…jag blir totalt nerkärad i en tjej efter första träffen”.

Till den och andra nerkärade personer vill man gärna förmedla allvarsorden ur SAOL angående huruvida man ska använda ”ned” eller ”ner” i sammansättningar (förkortat sms i ordboken): ”i sms har ned generellt högre stilvärde” än ner. Alltså: Var pinkär med stil, d v s ”nedkärad”.