fredag 12 mars 2021

Att fånga skeenden i ett enda ord: totalomöjlighetsuppgift

I en av alla myndighetsgemensamma (tjusig ny ordbildning under coronas stjärna) pressträffar använde en medicinansvarig ordet ”batch” många gånger: ”Några länder stoppade vaccineringen med en specifik batch/…/… den aktuella batchen...”

Man kan använda ”sats, parti, omgång” eller andra möjliga synonymer för ordet som nog kan låta märkligt i ett svenskt sammanhang. Särskilt när man vill informera den stora allmänheten.
 
Nybildningen ”myndighetsgemensam” nämnde bloggen i inlägget om språket pandemiska (23 februari). Här ska vi fortsätta med fler tillfällighetssammansättningar (det där kanske också var en). Citat ur kvällstidning: ”Region Värmland toalettlarmar: Tvingas låsa butiksdörrar.”
 
Ett verb som ”toalettlarma” – det är nästan så att man jubellarmar! Inte lika roligt blev det för den stackare som efter en festkväll och dåligt omdöme fick ”tequilaböter”. Än mindre kul är innehållet i ”coviddöda”, men håll med om att ordet lyser av sammansättningsglädje!
 
En morgontidning fick till rubriken ”Saucedos nummeroro: Tung”. För undertecknad tog det en bra stund att dechiffrera ”nummeroro”. Det visade sig handla om artistens sångnummer som han ansåg vara jobbigt, tungt, och kände oro inför.
 
Sökandet efter ett annat av dessa knasord ledde till en Facebook-grupp med namnet ”Kvällstidningsord”. Där finner man ”klaffkaos, schlagerskada, fjällskam” och många andra knickedickkonstruktioner.