söndag 21 mars 2021

Tror man att restauranger endast levererar hämtmat tar man fel

Boxen, skämtade jag hejdlöst igår, kanske kommer att leva ett eget liv utanför det den heter. Boxar och boxar och åter boxar kommer att vara språkliga bilder för det ena och det andra. Verkliga boxar, som postboxen, kommer nog att få andra namn.

Detsamma gäller ”leverera”, ett verb som används till det mesta* utom kanske just "distribuera varor". Det här behöver man knappt skriva ner, var och en vet att popartister levererar (eller inte) och detsamma gäller sportfolk, filmproducenter, politiker och restauranger. Alla levererar (eller inte).

Stopp, skriker läsaren, det vet vi väl att restauranger levererar! Hämtmat! (Eller som det heter på svenska: ”takeaway”). Nej, just en restaurang söker i en jobbannons den person som kan
 
Säkerställa att restaurangen levererar på uppsatta mål i styrkort och affärsplan genom att omvandla dessa till lokala mål och handlingsplaner

Det är annat det än att cykla hem till folk med mat i en box!
 
Men vi måste ta upp en sak från i går. Det gällde ”hela balunsen” som nog ska vara ”hela baletten”. Men nu är det så att precis som boxen fjärmar sig från att vara box så är inte baletten en riktig balett heller. Du vill inte missa morgondagens upplösning!

*Lyssna även på Sissela Kyle i P1:s Spanarna 19/3, -21