onsdag 17 mars 2021

Allt du tänkt och dessutom kunnat stava till kan tiden sabba

Häromdagen stod "Kulturnytt" som underrubrik på ett av bloggens aktstycken. Det är som den initierade vet titeln på ett P1-program. Detsamma gäller dagens tema: Filosofiska rummet. 

Det är svårt att inte bli förtjust (alt förskräckt) när man ser hur det stora och det lilla hänger ihop: hur allt, vid närmare eftertanke, hamnar i ett stort HOPPSAN!
 
Viruset som drabbar världen är inget nytt. Pester och digerdödar har alltid hotat både mänskligt och annat liv. Men den som begåvats med ett böjligt sinne kan urskilja fler pandemier, om än av andra slag. T ex undergår världens språk diverse angrepp som kan se olika ut, i grunden är bevis på att det mesta, som Tyko brukade säga, ”är samma skit i krukan som i locket”.
 
Kortfattat kan språkliga sjukdomar beskrivas så att tidigare mångfacetterade och klara sätt att uttrycka sig på ersätts av primitiva läten och torftiga ordförråd. Människors kommunikation blir ointressantare och fattigare för var dag – även om de utförs med hjälp av s k högteknologisk apparatur.
 
Man kan också jämföra koncentration och nytta hos vår samtids språk och sånt folk stoppar i sig. T o m det som var mindre nyttigt redan förr är flera gånger mindre nyttigt nu. Usch och fy.

Bullen t h är bakad av en 80-årig person, den t v är köpt hos ett konditori 2021