torsdag 4 mars 2021

Det är betydligt fler saker som lyfter och landar nuförtiden


Befinna sig i ständig språkfajt – det är inget för sillmjölkar. Vissa dagar kan man vara fajn med slappheter (och skriva ”fajn”, t ex) andra dagar kan man bli riktigt förb-d. Som den senaste tiden då omständigheter har gjort att jag lyssnat lite mer än vanligt på radio, kanske också sett lite mer än vanligt på tv.

Gör man det blir man varse den språkdemolering som går i 180 knyck. Det som propsat på mest uppmärksamhet (nu kommer en del repriser: man blir rätt tjatig själv, egentligen) är det allestädes närvarande ”säkerställa”. Det kan förmodligen ersättas av något mindre byråkratliknande. 

Sen har vi ”initialt”, eller som vi uttryckte saken lite mer bonnigt förr: ”till att börja med”. En partiledare sa i en utfrågning ”visavi” så många gånger att man undrade om det gamla ordet ”gentemot” var bekant för denna person som f ö ”lyfte” så många frågor och debatter att det stod härliga till.

Det är ö h t ett jädrans flaxande i den tillvaro som nutidsmänniskan beskriver: det lyfts, det landas, det rullas ut och det rundas. Ofta är det vaccin som flyger runt på dessa ovanliga vis: att de ”rullas ut” låter inget vidare, det är väl bättre att injicera dem?

Och på tal om vaccin hör man många som vill ”runda” EU. Det känns knepigt. Förr brukade folk runda Godahoppsudden, exempelvis. Det går att se på en karta hur den udden ligger och hur det kan ha gått till. Men den som ska runda EU får det krångligt.