fredag 26 mars 2021

Få bort floskler ur politikersnack är som att hälla vatten på en gås

Förutom att lyssna på talande journalister samt läsa skrivande dito – och skärskåda – kan man också använda sig själv som material att forska på. De egna irritationsmomenten vad gäller språk är likaså intressanta. Jo, haha, det existerar även andra irritationer, men det här är (vanligen) en blogg om våra ord och byggen med desamma.
 
I en radiopodd diskuterade några journalister sina favorithatobjekt i genren ”politikerfloskler”. Det var underhållande, men ssäkert kan man finna en massa klyschor och floskler i vilka yrkes- eller andra grupper som helst. Man bör försöka göra sitt till och inte bara hålla Sverige rent utan även svenskan.

”Jag gjorde en helhetsbedömning”, var en av journalisternas främsta hatobjekt och "betyder", sa han, "vanligen ingenting". Dessutom räknade han upp ytterligare floskler med samma intiga betydelse: ”Vi följer utvecklingen, Vi ska titta på det” och ”Jag tar med mig den frågan”.

Något överraskande visar det sig, när jag nu använder mig själv som studieobjekt, att jag har svårast med de små uttryck som ser ofarliga ut: det är de där korta fraserna som tagits ur en konkret verklighet och omvandlats till ett bildligt uttryck. Och låter larvigt.

Uppkäftigheten lär rinna av             Bild: Capri23auto, Pixabay
Som ”Vi ska titta på det”. Tänk att några små ord kan vara så provocerande. Man har lust att svara: ”Ja, gör det. Ta och titta på det”, för att få den som yttrat saken att inse hur det låter. Men det skulle inte funka, för såna floskelpratare är impregnerade och ens uppkäftighet tillbaka får inget fäste.