fredag 16 juli 2021

Är människan inte smutsig eller är hon helt enkelt drogfri?

Utan att ha på fötter tillåter jag mig att tro att ett uttryck som ”clean” i betydelsen drogfri inte är särskilt gammalt ens på engelska. Ett misslyckat försök att hitta något ställe som kan berätta om saken leder i stället till sajten Healthline. Där beskriver en person sitt missnöje med att ”clean” blivit det alltmer vanliga ordet som för någon som inte längre dricker, använder droger eller vad nu beroendet bestod av.
 
Motsatsordet till ”clean” är ju ”dirty” och skribenten anser att det som låter väldigt harmlöst (”clean”) i själva verket är ett stigmatiserande uttryck som inte ger något utrymme för nyanser kring vad som mer är en sjukdom än ”dålig karaktär” i största allmänhet. Och motsatsen till clean är ju dirty!
 
Vad man än anser om problemet i sig: översättningen, ”ren”, har kommit att användas lika ofta i svenska texter i ämnet. Som vanligt måste man undra (om man är lagd åt undrande) varför inte ”drogfri” och ”nykter” är tillräckliga.

Exemplen är många och de ser ut ungefär som följande rubrik i en stor svensk dagstidning: ”Hårdrockarens liv kantades av droger men i dag är han ren”.
 
Vän av ordning kanske invänder att ”nykter” kan betyda olika saker. Säger man ”hon är nykter i dag, men det var hon inte i går” säger ju det inget om att personen i fråga är alkoholist. Ändå säger en mening som ”han är nykter sedan fem år” precis vad det är frågan om.
 
Samma invändning kan ju f ö gälla ordet ren: ”Han har inte varit ren länge” skulle ju också det kunna misstolkas i så fall: "I går  tvättade han sig för första gången på två månader".