tisdag 13 juli 2021

Regnet det öser inte bara ner, dessförinnan ”påbörjas” det också

Det händer att någon vänder sig till en med ett språk som man inte förstår. Eller som man känner att kanske den som kommunicerar inte behärskar. Men nu avses inte vanligt talat språk och de språkproblem som kan uppstå mellan människor. Inte heller de meningar eller ord som är uppenbart översatta från ett annat språk, nej, det var något annat som slog mej nyss.
 
Nämligen när datorn talar till en från källor som liksom är gömda. Nyligen (3 juli) skrev jag om när det kom upp en text – från någonstans – som undrade om jag gillade en bild som visades, även den från någon obekant stans (nej, så kan man normalt inte säga, men här passar det).
 
Numera ligger en ny liten rad i aktivitetsfältet. Den kom väl dit efter någon uppdatering kanske, och handlar om vädret. Först står dagens temperatur, sedan kommer en kort beskrivning av väderförhållandena hos mig i just detta nu.

För tillfället står ”överväg. soligt”. Det kan man begripa. Men ibland står det ”regn i annalk.” Jodå, regn i annalkande, visst, men man slås av de märkliga stilblandningar som uppstår ur den här digitala världen, från den/dem som meddelar mig något, vem/vilka de nu är.

Man tror i förstone att det är människor som talar till en men så är väl knappast fallet. Detta faktum blir uppenbart när det på ungefär samma diffusa ställe kommer upp en rad som berättar med om vädret just. Där står nu ”Regnet påbörjas”.