måndag 26 juli 2021

Även akademiker visar sig åka dit på feluppfattade bagateller

Bild: Pål-Nils Nilsson, Riksantivarieämbetet
Nu dök det upp häromdagen igen: någon i radio sa ”till exempelt”. Det måste väl ändå få kallas felsägning, men visst är det en ytterst märklig sådan? De flesta kan nog både säga och skriva ordet ”exempel”, men just i detta uttryck sker något som kanske t o m har ett namn hos lingvister.

I alla fall: hur folk i allmänhet säger och skriver är inget man bör racka ner på, men en googling visar sig leda till ställen man väntar annat av. ”Till exempelt” kommenteras i bloggen Steven sanningar, bland ”åminstonde” och ”Findland”. Men man finner även stavningen hos Sveriges kommuner och regioner, Göteborgs universitet och SVT.

Det är väl ändå anmärkningsvärt? Felstavningar i all ära, men texter som ska ut till allmänheten bör läsas igenom av fler än skribenten. Bland träffarna finns också, på sajten Familjeliv, signaturen Plly som säger sig bli mäkta irriterad av saken och lägger även till sin kommentar inför fenomenet: ”gaaaahhh”.

Själv luttrad säger jag: det är bara en tidsfråga innan ”till exempelt” ges som alternativ i ordlistor. Brukarna bestämmer, som bekant. Vad gäller Göteborgs universitet så kan deras motto noteras: Tradita innovare innovata tradere. Det är latin och på svenska blir det ”att förnya det överlämnade och lämna det förnyade vidare.”

Ja, som ”till exempelt” till exempel. (OK, det var mer långsökt än vanligt.)