onsdag 28 juli 2021

Myriader av saker som sticker ut och sprutor som sticker fel

Fortsättning från gårdagens myrstack:
 
Apropå stack finns mer att säga, det tidigare häcklade, förbaskade ”sticka ut”. Jag går fortfarande fel i hjärnvindlingarna av en rubrik som
 
Polisen: Stack ut från allmänheten

Det handlade om en person som man la märke till, som utmärkte sig genom sitt beteende. Tusen gånger har man hört och sagt saker i stil med ”hon stack ut och skubbade”. Fast det var innan tidningars rubriksättningskicklighet inte stuckit ut och skubbat även den.

Nu lite annat. Fick följande rubrik av informanten M: ”Ingen fara om du inte får biverkningar av vaccinsprutan”. Samma rubrik ändrades senare på webben till ”Ingen fara om vaccinsprutan inte känns”. Vad det hela går ut på är en åsikt som flyger runt och säger att biverkningar är som ett ”kvitto” på att sprutan ”tagit”.

Båda rubrikerna är bra märkliga. Och det har börjat bli allom bekant att den svåra konsten rubriksättning inte behandlas på långa vägar med samma allvar som förr. Svårbegriplighet blir följden. Ibland hör man hur gammelmedier vill beskriva sig som något att ta på allvar, som är stabilare, objektivare och klyftigare än alla andra s k nyhetssajter. Tyvärr verkar man ha glömt gamla hedersord om hur viktigt det är att förmedla så korrekta uppgifter som möjligt.

TT manglade häromdagen ut en text om en man som attackerats av en björn. Så här började artikeln: "Förra veckan var mannen helt själv ute i naturen när en ilsken gäst kom – en uppretad grizzlybjörn som attackerat och dragit ner honom i en flod. Mannen, som är i 50- eller 60-årsåldern, lyckades fly till /…/"

Helt själv? Detta är en klassiker. ”Mannen var ensam”, brukade man skriva innan barnspråket tog över. Och vad är 50- eller 60-årsåldern?
 
Jag upprepar för femtielfte gången: Misstag gör alla. Men de bör inte höra till vanligheterna i traditionella organ som påstår sig värna om korrekt nyhetsrapportering.
 
Sidan MSN har formulerat om TT-artilens början till vettiga: "En man i 50-60 årsåldern befann sig under förra veckan ensam i Alaskas vildmark, där han övernattade i en barack".

Det går ju att få till bra texter om man läser igenom dem ett par gånger.