lördag 31 juli 2021

Funkar elsparkcyklar utan sparkar, språket utan synonymer?

Det är ingen som har hand om något. Om, exempelvis, någon hade hand om språket skulle det inte se ut så att man var tvungen att sitta här och gnälla i en blogg. Men fenomenet är rätt vanligt vad gäller det mesta.

Tillfälligt (?) besök på gångbanan?
Under en längre tid har folk ondgjort sig över de elsparkcyklar som översvämmat delar av världen. Men vad är "elsparkcykel" för ord? Det behövs inte en enda spark för att få igång dessa åkplankor, så vitt jag begriper. Och inga sparkar för att hålla dem fortsatt i gång heller.
 
Googlar man ordet ”elscooter” kommer det upp bilder på precis samma föremål som ”elsparkcyklar”. Men man kan skita högaktningsfullt i vad de heter. Det intressanta är de diskussionens vågor som gått höga kring dem, löften från politiker om hur problemen med att de slängs och ställs överallt ska åtgärdas, etc.
 
Inget händer. Det ser likadant ut från dag till dag, vecka till vecka, månad… (ja, hur det fortsätter kan läsaren fylla i). Och det lätt att tänka på annat som inte heller blir av.
 
Men det är klart, försöka få till ett någorlunda skapligt språkbruk går inte på en kisspaus (ville inte skriva pisskvart). Ensam om att gnälla och gnöla är man inte. Nu flyttas här fokus från elsparkcyklar till ord. Författaren Bengt Olsson skrev nånstans om att många verksamheter och arbeten kallas ”roll” i dag:
 
Jag minns en svunnen tid när folk fick ämbeten, uppdrag, tjänster, platser, anställningar, befattningar, yrken, poster, eller jobb, rätt och slätt. Alla dessa arter har numera trängts undan av parkslidet ’"roll".
 
Man tänker på att mångfalden försvinner och hur nedskräpningen går fortare än en elhoj.