lördag 24 juli 2021

Skulle 24/7 vara är ett sätt att skriva dagens datum? Glöm det!

I dag är det 24/7 som vi svenskar skrev innan datering fick universell eller europeisk standard. Det är inte så lätt att veta hur man ska skriva längre. Datummärkningen på en matförpackning fick mig att fråga en butiksanställd  som inte heller kunde tolka utgångsdatumet.
 
Nu betyder som de flesta vet 24/7 ”hela tiden”, egentligen hela veckan: 24 timmar och sju dagar. Håll med om att det är konstigt! Då kan man ju även klämma i med 24/7/52 så slipper man skriva orden ”hela året”. Eller "året om", med en typisk svensk formulering.
 
När de där butikerna som heter 7-Eleven (läses: seven-eleven) kom, var engelska ännu inte till hälften vårt modersmål. Varför de för övrigt själva skriver sig som de gör och inte 711, är en av livets stora gåtor (tillsammans med älska, glömma och förlåta. Den här kommentaren kan förstås främst av kvinnor som haft s k ”poesi”- eller ”vänböcker”).
 
Vad som också var möjligt att undra över i början var varför inte dessa butiker kallade sig ”sju-elva”, eller 7-Elva om de nu prompt ville lattja till det? Fast nu ställer man sig inte längre frågor om sånt som  presenteras direkt på engelska eller översätts till en konstig svenska.
 
Eller rättare sagt, jag gör det, ju. Och förbannad kan man ändå tillåta sig att bli.