måndag 12 juli 2021

Drömmarna flyger högt men landar som ena halvmesyrer

Som något av en aningslös typ lagd åt det naturromantiska kände jag mig genast träffad och tilltalad av det epitet Thoreau ges i Wikipedia, anarkoprimitivist (se gårdagens inlägg).
 
Så här i hastigheten (fast såna bör ej ha bråttom) hinner jag inte ta reda på om ordet använts länge. Det känns rätt nytt. Wikipedia, allas vårt lexikon, beskriver anarkoprimitivism som "en politisk filosofi som grundar sig på en radikal teknologi- och civilisationskritik”.
 
Än är jag med. Nu slår vi på ordets delar (i SAOB), först anarki. Det förklaras som ett ”tillstånd (i synnerhet i en stat eller öfver hufvud i ett samfund), då antingen ingen styrande makt finnes eller den styrande makten saknar nödig myndighet och icke kan upprätthålla lag eller ordning”. Därefter slår vi upp primitivism, som visar sig vara ”egenskapen eller förhållandet att vara primitiv”.

Ålrajt. Lite lag och ordning är jag nog ändå för. Och vad gäller ”primitiva förhållanden” (som tilläggs synonymt med "primitivism") faller det hela eftersom jag gillar kranar med varmt vatten i samt är sjukligt mörkrädd.
 
Semianarkoprimitivism får vara något att satsa på, men en halvmesyr är det. Aldrig får man vara riktigt glad. (Semi = halv-, halvt, till hälften)


PS Apropå: på Youtube ligger en jättebra video som heter "Anarkoprimitivism är korkat".