måndag 10 januari 2022

Emittenter som erbjuder finansiella produkter – vem kunde ana?

Nä nu. Här skulle det ha handlat om gammalt gnöl, välkända klagovisor från sbråkmakaren som nu i stället tvingats söka efter vad ordet taxonomi betyder, det som nu sprutar ur medierna. I den första träffen jag får på Google står detta:

Taxonomi (av grekiska: taxis, 'ordning' och nomi, 'bruk', 'regel') är vetenskapen om indelning eller klassificering av organismer i taxa t.ex. riken, familj er, släkten, arter och underarter. Inom taxonomin arbetar taxonomer med att beskriva och namnge arter. Många taxonomer arbetar med regionala fauna- och florabeskrivningar som innehåller bestämningsnycklar och information om arters utbredning, status och annat.

Klingar bekant, men är inte vad medierösterna pratat om. Hela världens Wikipedia verkar inte heller ha hängt med utan skriver (efter liknande förklaring som ovan): "Numera används ordet taxonomi även om strukturer utanför botanik och zoologi som en beteckning på karaktärisering av objekt baserad på relationerna mellan dem men detta tas ej upp i denna artikel."

Nu behövs de ”grå celler” en gammal känd deckargubbe brukar tala om. Man kan (kunde) även säga att man ska gnugga geniknölarna. Trots mycket hårt tankearbete sliter jag nu sen flera timmar med innebörden av ”karaktärisering av objekt baserad på relationerna mellan dem”.

Hittills har jag bara kommit fram till att det, okej, lite fritt tolkat, kan betyda en familj – vilken som helst –, ett kortspel, folk som kör ut pizzor, lokaltrafiken (liksom även den större rikstrafiken), en zumbagrupp, ett landstingskansli.

Men den som söker hon finner. Någon annan frågvis på nätet undrar: ”Vilka omfattas av taxonomin?” och svaret från ”ett av världens ledande kunskapsföretag”, KPMG, är:

Finansmarknadsaktörer och emittenter som erbjuder finansiella produkter inom EU (till exempel pensionsfonder, banker, kapitalförvaltare).

Företag och institutioner som omfattas av EU-direktivet för icke-finansiell rapportering, det vill säga stora PIE-bolag med fler än 500 anställda.


Ett PS angående gårdagens text:
Knappt hinner man säga ”tapetvåd” innan informanterna rycker ut. Denna gång är det T som påminner om författaren och illustratören Bertil Almqvist som på sin meritlista (förutom Barna Hedenhös, affischen En svensk tiger, m m ) hade den politiska skämtsidan ”På tapeten”, införd på söndagar i Aftonbladet 1933-68