torsdag 11 januari 2024

Bra om politiker och militärer talar som folk när de talar till folket

I går utlovades en överbefälhavare och här kommer han. I alla fall ett citat från honom på Folk och Försvars rikskonferens. Vad politiker och militärer sa där har tröskats igenom de senaste dagarna. Och detta blir förstås också en tröskning, men liksom i går en rent språklig en.

Här är citatet från ÖB: "Det är helt enkelt slut på bekvämligheten som vi känner den". Uttrycket har tagits upp i Sbråkbloggen förr och trots sin relativa harmlöshet finns det på listan över sånt som retar ihjäl mig. Politiker och militärer (och en hel del andra medborgare) ska 1) undvika barnspråk (se gårdagsinlägget) som underskattar folket.

Samma gäller 2) ”som vi känner den/det”, en av de nya farsoter som bidrar till ett lika uppblåst som tomt språk. Vaddå ”bekvämligheten som vi känner den”? Vad sägs om ”den bekvämlighet vi är vana vid”? Eller bara meningens början: "Det är helt enkelt slut på bekvämligheten”.

Eftersom jag tyvärr lärt känna ”som man känner den/det” så har jag sökt efter ursprunget, så gott det går. En mängd träffar ligger först, det gäller då den norske författaren Erlend Loes bok ”Slutet på världen som vi känner den” från 2016. Man kan t o m gissa att det var denna titel som satte igång lufttugget. Antagligen föll också Loe (eller hans redaktör) för denna snajsiga översättning från engelskan. Visst låter det lite märkvärdigt?

Förresten ska det neutralt tilläggas att norskan (det gäller alla språk!) inte importerar engelska uttryck vid exakt samma tidpunkt som andra länder.

Hos oss finns nu ”kapitalismen som vi känner den, Sverige som vi känner det, livet, USA, internet, universum, akademisk frihet, pappersboken” – alla "som vi känner dem”. Låt engelsktalande använda sina uttryckssätt så kan vi använda våra. Särskilt angeläget är att politiker, militärer och de som anses viktiga för oss övriga talar som folk.