tisdag 9 januari 2024

Elin borde inte ha önskat att Kuno skulle ticka alla hennes boxar

Nu återvänder vi till gårdagens visa, Alpens ros, liksom ett språkligt uttryck från dagen före i förrgår (6 januari, alltså). Frasen var det nonchalant direktstulna ”ticka boxar”. Det är f  ö knäckande att googla diverse språkhorrörer – det finns fler än man skulle kunna ana (i sin vildaste fantasi)! På nätet tickar det boxar så det står härliga till.

I ett, som man brukar kalla det, renommerat affärsmagasin, fanns följande mening: ”Dessa tickade alla mina boxar och jag inser att här finns det potential”. Det här är alltså EN träff bland många. Uttrycket svajar en del i utformandet, men tickandet är omfattande och kan även heta ”Håller de kompetenser vi tickar i våra boxar rätt kvalitet?” Eller: ”Initiativet tickar boxen för två av tre fokusområden”. Eller: ”3-packet med ankelstrumpan Björn Borg Core Crew tickar alla boxar”. Ytterligare: ”Det tickar i alla boxar där jag är i livet.”

Jag skrev väl häromdagen att svenskan har ett eget begrepp: ”uppfyller alla önskemål/krav”, ibland räcker det med ”stämmer”. Men om nu ”uppfyller alla önskemål” (åtta stavelser) är för långt för svensken att orka säga så gör väl inte ”tickar alla boxar” (sex stavelser) så stor skillnad? En stor del av befolkningen vet inte ens vad det betyder. Ännu.

Åter till Alpens ros och hur det gick för en som ville ticka boxar, Kuno. Han var så betuttad i Elin att han gjorde allt för henne och en av alla boxar hon ville skulle tickas (ja, skyll inte på mig för detta språk) innebar: "Plocka mig en alpens ros!" Denna växte oländigt, Kuno ramlade ner från berget och slutet på en vers lyder: Uti dalen ligga blott hans kläder/ och så hans rysligt sönderslagna kropp. Elin ångrade sig. Så dags.

Åter från den hemska alp-parentesen till nutida tickande boxar (de brukar f ö vara farliga, har man sett på film): I ordböckerna är det ännu bara ur och andra slags klockor som tickar. Men det kommer nog snart att ändras: SAOL nästa! (SAOL = Vår blandspråkiga huvudordbok.)