söndag 7 januari 2024

De egna tankarna hindras – eller stoppas de från att komma fram?

Märkligt vilka vägar ens tankar kan ta. Avsikten i dag var att fortsätta det prepositionsprat (ibland adverbdito) som aldrig kommer att sakna exempel. ”Från” är ett vanligt sådant som används på sätt man inte lärt sig. Som i meningen ”männen frias från två åtalspunkter”. Tidigare har man friats hur-många-det-nu-gällt-åtalspunkter.

”Stoppa från” är vanligare i dag, och den oftast korrektare synonymen ”hindra” verkar försvinna. Ibland förses även detta senare verb felaktigt med ett från, som i följande uppseendeväckande nyhet från Nobeltider: ”Men middagen hindrade inte Ebba Busch från att besöka Max direkt efter festen”. (Det handlade inte om en mansperson utan en hamburgerbar.)

Man får slå som en dåre i gamla ord- och handböcker för att se om man fått alla dessa småord om bakfoten eller bara är allmänt efter  åtminstone efter sin tid – och lyder flera decennier gamla skrivregler när man hör: ”Men med tanke för hur viktiga ni är.”

Är inte ”med tanke” ännu ett ganska så fast uttryck? Nej, det ligger massor av ”med tanke för” på nätet: ”köpet är gjort med tanke för framtida planerade expansioner”.

Vad var det då för märkliga vägar som beskrevs inledningsvis? Jo, en intressant felsägning dök upp i radion och styrde om tankens riktning. En person berättade om att han åkt ”upp för landets högst belägsna landsväg”. Det var så intressant att prepositioner, adverb och annan småskit fick falla till backen för en stund.