onsdag 6 mars 2024

Är man sorgsen eller sorglig? Svarar gör svenskar på HiNative

Många använder ”sorgsen” och ”sorglig” på sätt man inte är van vid. Jag som kan känna mig sorgsen över viss avveckling funderar över huruvida man är en sorglig typ eller en sorgsen dito?

Antagligen är man båda. En som är språkligt sorgsen, men utifrån ses som sorglig p g a just nämnda faktum. Undertecknad har någon gång försökt beskriva sin drivkraft att via denna blogg lasta av sig frustrationen över språkets blekningsprocess. Då har det hänt att vänner/släkt/bekanta tittat storögt på en och berättat att sånt skulle de aldrig ”ha sin tid till”.

Men då är ju alla glada: De som beskriver sina egna sätt att använda tiden på som ett av de enda raka, måste skatta sig lyckliga. Själv är jag mycket glad över att inte behöva jaga efter rätt sätt att begå livet på. Och i vårt hörn av världen har de flesta ännu möjligheter att bestämma sin ”livsstil”. För att nu uttrycka något trivialt.

Tillbaka till inledningen. En sån som jag ställer frågan rätt ut i det vi nyss kallade cyberrymden: "Heter det sorglig eller sorgsen?" Förutom träffar i diverse ordböcker finner man en like, en som undrar samma sak, men skriver: ”What is the difference between sorgsen and sorglig?” Frågan har ställts frågan på sajten HiNative där såväl AI som inhemska människor (från det språk frågan gäller) svarar. Svarsexemplet som placerats högst (hur nu detta går till) lyder:

Sorgsen is for the person experiencing grief personally. Sorglig is for their situation generally. Example: När jag tänker på sorgliga saker blir jag lätt sorgsen.

The same goes for a few other words like skamlig/skamsen: Hans beteende var skamligt, men han verkade inte skamsen.


Svaret översätter jag inte, läsaren klarar nog av det. Det komiska med detta HiNative är att man oftare får rakare svar än av ”språkvårdande” instanser som oftast anser att det mesta är OK.